För att kunna bli lottinnehavare i Stockholm måste man enligt arrendeavtalet vara folkbokförd i Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Sollentuna, Stockholm, Sundbyberg, Tyresö eller Täby. Eftersom stadens lotter ska räcka till många är det inte tillåtet att ha fler än en lott i Stockholms stad.
Varje koloniträdgårdsförening har sin egen intresselista. Det är inte en strikt kölista, eftersom föreningarna har rätt att prioritera till exempel barnfamiljer och personer med kunskaper och färdigheter som behövs för föreningens skötsel. Den som befaras sakna fysiska möjligheter att uppfylla arrendeavtalets krav på odling och skötsel av lottens byggnader, eller störa föreningens syfte och målsättning, kan nekas medlemskap.
När en lott blir ledig inbjuder styrelsen dem som står först i intresselistan till en gemensam visning. Förutom datum och klockslag innehåller inbjudan en beskrivning av den aktuella lotten – storlek, pris, avgifter samt föreningen krav på skötsel för just denna lott.
Några dagar efter visningen påbörjas intervjuerna av dem som anmält sitt intresse för att överta lotten. Vid valet av ny föreningsmedlem/lottinnehavare utgår styrelsen från de sökandes:
– odlingsintresse och förmåga att ta hand om lotten
– möjlighet att lägga ner den tid som krävs för att sköta odlingarna
– eventuella planer för lottens framtid
– kunskaper och färdigheter som kommer att vara till nytta i föreningsarbetet
– datum för anmälan till intresselistan
När vi upplåter lotter tar vi i första hand hänsyn till väntetid och odlingsintresse, men i en ideell liten förening som Tanto Mindre – där medlemmarna själva måste klara underhållsarbetet – tar vi också hänsyn till kompetens att sköta till exempel VA-frågor, el och reparationer av gemensamma byggnader, staket m.m. Vi eftersträvar också en jämnare ålders- och könsfördelning. Om väntetiden använts till att skaffa sig erfarenhet i en odlingslottsförening är det förstås ett plus. Styrelsens val kan inte överklagas.
För närvarande står ca 260 personer på vår intresselista. Många vill ha en lott först senare i livet, och då får de som står längre ner på listan chansen om en lott blir ledig. I vår förening är det i genomsnitt bara 1–2 lotter per år som får ny innehavare. Väntetiden för nytillkomna uppskattas till 15–25 år. Det är klokt att anmäla sig innan man har fyllt 45 år. Väntetiden kan inte överlåtas.
Förutsättningar för medlemskap är att:
-du har satt dig in i vad det innebär att vara kolonist
-du är myndig och folkbokförd i en av kommunerna ovan
-du har fysiska förutsättningar att sköta odlingarna och vara aktiv under gemensamma arbetspass
-du har inte tillgång till odlingsmöjlighet eller sommarnöje/annat som gör det svårt att hinna med skötseln av en koloniträdgård.
Att vara kolonist
förutsätter framför allt stort intresse och en vilja att odla – grönsaker, bär, frukt, blommor – och i Stockholm är koloniträdgårdsföreningarnas syfte att ge medlemmarna möjlighet till detta. Ledstjärnan är en hållbar miljö, och som kolonist åtar du dig att hålla din lott odlad och skött. Man måste alltså ha möjlighet att lägga ner all den tid som detta kräver.
Som medlem i en koloniträdgårdsförening åtar man sig även att i samarbete med övriga föreningsmedlemmar hålla hela området vårdat. Lottgrannar har förstås också andra frågor att samverka kring – växter, redskap, erfarenheter, inköp, fester och så vidare.
När man får överta en lott betalar man för stuga, bod, träd, buskar och markanläggningar. Årligen betalas en föreningsavgift (som ska täcka gemensamma utgifter, t ex vatten och soptömning) och arrende baserat på den egna lottens storlek. Som medlem bidrar man också med arbetstimmar till underhållet av föreningens gemensamma lokaler och anläggningar.
Tanto Mindre är medlemsförening i Koloniträdgårdsförbundet och därmed även i Stockholms Koloniträdgårdar, som är förbundets Stockholmsregion. Våra medlemmar får därigenom årligen 4 nummer av tidningen ”Koloniträdgården”, tillgång till odlingsrådgivning per telefon, faktaserien ”Lätt om odling” och förmånliga inköpsrabatter.